lauantai 10. elokuuta 2013

Minimaailmassa

  Siirretty Olipa kerran koti -blogista, teksti julkaistu siellä 10.5.2013. 


Olen vuosikausia haaveillut nukkekodista ja sen rakentelusta ja ihastellut blogeissa toinen toistaan ihanampia nukkekoteja. Toisaalta tiedän, että jäisin totaalisen koukkuun, enkä varmaan enää töihinkään pääsisi, kun nukkekoti täytyis saada heti kerralla valmiiksi. Toisaalta haasteena on nukkekotien iso koko - mä haluaisin tietysti sen suurimman mikä löytyisi, eikä meillä oikein ole tilaa sellaiselle. Lisäksi meiltä löytyy neljä otusta, jotka todennäköisesti tuhoaisivat kaiken näkyvillä olevan pikkusälän. Viimeinen pohdinta liittyy siihen, että olisko mulla kuitenkaan pitkäjänteisyyttä näpertää mitään niin pientä - ja siksikään en uskalla isoon projektiin ryhtyä. Saattaisi se jättikokoinen nukkekoti jäädä sisustukseltaan niin askeettiseksi, että talossa olisi vain muutama huonekalu.


Vaan nyt se hurahdus sitten kävi. Marin blogista löytyi jotakin aivan käsittämättömän ihanaa - minikokoinen ullakkohuone rakennettuna vitriinikehykseen. Juuri tällaiset pienet room boxit olis ihan mun juttu! Kävin ihastelemassa tuota Marin ullakkoa loputtoman monta kertaa ja mittailin vitriinikehyksiä, että pystyisinkö mää noin pieneen ja kapeaan mitään tekemään. Päädyin sopuratkaisuun itseni kannalta, ja kävin ostamassa muutamia lasikantisia kynttilälaatikoita, jotka toiminevat tällaisessa hyvin, ja ovat näin aloittelijalle kuitenkin leveytensä suhteen armollisempia kuin kapea vitriinikehys.Vietämme parhaillaan pitkää viikonloppua Pohjanmaalla, ja eilen mä sitten mun ensimmäisen room boxini rakentelun aloitin. 


Seinätapetiksi löytyi äitin kätköistä kotitalon tuvan tapettia, joka on kuvioinniltaan niin pientä, että istuu myös minimaailmaan. Marin blogista löysin idean vanhan lankkulattian tekoon. Vetelin mattopuukolla lankkujen reunaviivat laatikon puupintaan, ja raaputtelin sieltä täältä pintaa enemmän kuluneeksi.


Tästä mun ensimmäisestä room boxista tulee keittiö. Keittiön alakaapin askartelin eristemateriaalista, puulistoista ja sisustuslehdestä leikatusta kuvasta.


Alakaappi paikalleen asennettuna. Kellon tein sisustuslehden kuvasta sekä kartongista.Astiakaapin ylähyllyt ovat avoimet ja ne syntyivät puulistoista. Oman lapsuuden lelulaatikosta löytyi keittiöön muovinen kissa.


Netistä tulostelin nukkekotiprinttejä ja askartelin kahvipurkkeja, keksipaketin sekä Seura -lehden. Äitin kaapista löytyi karamellivuokapaketti, joista leikkelin piirakkavuokia sekä tarjoilulautasen. Tarjoilulautasen herkut ovat pieniä koristekiviä. Muffinssivuoka syntyi tyhjästä pillerilevystä, joka maalattiin mustaksi.Keittiön hyllyillä olisi vielä tilaa astioille, vaan en ole vielä keksinyt, mistä niitä tekisin...


Posliinikannu löytyi äidin kätköistä - juku, miten kummallista tavaraa ihmiset säilyttävät. :) Tällä ei ole tainnut juuri koskaan olla mitään virkaa, vaan nyt löytyi oikea käyttökohde.Vanhan puuhellan tein puusta ja liimasin päälle netistä tulostetun hellan kuvan. Hieman jo ruostuneet hellan levyt löytyivät kotipuolen verstaan romulaatikosta, ja ovat siis mitkä lie metallipyörylät, jotka sopivat tähän juuri hyvin.
Hellalla olevan pieni kahvipannu on muorin aarteita, ja vaari lahjoitti sen tähän projektiin. Vanha silitysrauta taas löytyi äitin kätköistä.
Astiakaapin päätyyn askartelin pinnistä pyyheliinatelineen.


Puutapeista, cocktailtikuista ja puupyörylästä askartelin pinnatuolin. Pinnatuoli saattanee vielä joutua maalauksen alle, vaan olkoon nyt toistaiseksi puukuosissa.Lampun tehtailin peltisestä karamellivuokasta, ajovalopolttimosta ja vanhoista luokkasormuksista.
Pieni puujakkara syntyi astiakaapin, hyllyjen ja pinnatuolin askartelusta jääneistä jämäpaloista, ja on tarkoituksella tuollainen vähän säälittävä, maalaamaton ruputuoli.
Tässä askarteluprojektissa täällä Pohjanmaalla kotipuolessa on ollut se onni ajoituksen suhteen, että äiti on parhaillaan tehnyt mittavaa siivousta ja käynyt vuosikymmenten romulaatikoita läpi. Sieltä on sitten löytynyt jos jonkinmoista sälää hyödynnettäväksi, ja täällä kotipuolessa iskän verstaassa taas on niin hyvä nikkaroida (tai en minä nikkaroi, vaan vien osat iskälle ja miehelle ja ilmoitan, millaisia paloja tarvin :) ), kun löytyy monenlaista puuntyöstölaitetta sekä kaikenlaista joutopuuta.


Jostakin kotipuolen romulaatikosta löytyi vanha rihkamamedaljonki, jonka puoliskoista tein pienet taulut keittiön seinälle.Tää mökki on nyt astioita sekä uunin ja kaapiston vetimiä vaille valmis. Olen ihan koukussa. :) Kiitos Marille inspiraatiosta, tulen vierailemaan blogiisi ideoita etsiessä vielä moooonta kertaa. :)

Ihastuttavaa alkavaa viikonloppua sinulle, joka täällä pyörähdit!

1 kommentti:

 1. Siirretyt kommentit Olipa kerran koti -blogista:

  Blogger Taina sanoi...

  Aivan ihana nukkekotiprojekti! Itsekkin olen tehnyt vastaavaa juuri äidin aarrevarastoilla viime kesänä... :)

  10. toukokuuta 2013 12.55


  Blogger nieinda sanoi...

  Onpas suloisia!

  10. toukokuuta 2013 13.00  Blogger Tea sanoi...

  Oi ihana!

  10. toukokuuta 2013 13.43


  Anonyymi sanoi...

  Hei!

  Näin nukkekoteja harrastaneena, suosittelen Bilteman sytyketikkuja. Niistä on helppo listaleikkureilla leikata sopivia paloja huonekaluihin!
  Fimo-massa on taas loistavaa ruokien ja pienten tavaroiden valmistamiseen!

  10. toukokuuta 2013 13.51


  Blogger Eila sanoi...

  Oi miten suloinen! Ja taitavasti olet tehnyt tämän. Olen jossain blogissa nähnyt esim. helmistä tehtyjä teepannuja ja hajuvesipulloja. Kannattaa vaan surffata:)
  Mukavaa tää leikkimielisyys!

  10. toukokuuta 2013 14.02


  Blogger mehtäemäntä sanoi...

  sulla on varmaan maailman pienimmät sormet :) mie en sais kyllä noin ihania pieniä yksityiskohtia tehtyä en sitten millään..aivan ihanan näkösitä.

  10. toukokuuta 2013 14.09


  Blogger Pepi sanoi...

  Sulonen :D

  10. toukokuuta 2013 14.29


  Blogger Anne-Mari sanoi...

  Aivan ihana tuunaus. Tosta vain ykskaks nukkekoti taituriksi;) Voi vitsi....mäkin joskus haaveilen, kun osuu käsiin hauskoja joulukuusen koristeita mm. valaisimia ym, niin heti kuvittelen ne kartanooni (nukkekoti sellaiseen):)

  10. toukokuuta 2013 16.24


  Blogger Tähtianis sanoi...

  Voi ihanuus mikä projekti!

  10. toukokuuta 2013 18.00


  Blogger Heidi sanoi...

  Ihana! Pitäisi kanssa kesän aikana rakentaa Tytölle nukkekoti ja sisustaa sitä. Sillain leikkeihin sopivaksi, mutta kumminkin... Cernit-massasta saa kivasti muovailtua ruokia ja lautasia olen nähnyt tehtävän hiukan kuperista napeista.

  10. toukokuuta 2013 18.28


  Blogger Marika sanoi...

  Wow,miten hienoja!!Kävin myös Marin sivuilla ja ei voi muuta kuin ihmetellä ja ihastella.
  Mulla ei ikuna kuunaan riittäis kärsivällisyys eikä mielikuvitus mihinkään noin pieneen.Onneksi voin kuitenkin ihastella teidän muiden töitä :)

  10. toukokuuta 2013 20.05


  Blogger Stiina sanoi...

  Tosi ihanan roomboxin olet tehnyt!!!Olen tehnyt myös roomboxin pienelle poikavauvalle,esittelen sen pian myös blogissani :O)
  Olisin kiinnostunut tilaamaan sinulta poikavauvalle sisustussydämen,joita olet tehnyt.
  Laittelin sinulle sähköpostia,mutta se ei ole varmaankaan tullut perille.

  10. toukokuuta 2013 20.09


  Blogger Korukopan Eija sanoi...

  Upeita minijuttuja!!

  10. toukokuuta 2013 23.10


  Blogger Marikki sanoi...

  Varmasti hasukaa tehdä ja aivan IHANA!♥

  10. toukokuuta 2013 23.37


  Blogger Eevi sanoi...

  Tosi mahtava ja ihana tuo sun projektisi!! :)

  11. toukokuuta 2013 20.42


  Blogger Mari sanoi...

  Oi että miten herttainen!!! Nuo lasikansilaatikot ovatkin tosi hyvä idea boksiksi! Ja ihanaa, jos sain tartutettua pikkukärpäsen pureman! Tai oikeastaan sitä pitäisi pahoitella, niin paljon siihen uppoaa aikaa ja ainakin minulla se tarkoittaa myös about koko asunnon totaalikaaosta, kun kaikki laatikot täytyy räjäyttää levälleen. =D Mutta kyllä pitää ihmisen saada harrastaa. <3

  13. toukokuuta 2013 13.01

  VastaaPoista