keskiviikko 18. joulukuuta 2013

Projektina Tylypahka


Kotikolon lisäksi mulla on minipuuhissa työn alla Tylypahka. Kiinnostus tähän heräsi muutama kuukausi sitten. Tykkään kyllä Potter -kirjoista ja elokuvista, mutta en määrittelisi itseäni millään tavalla faniksi. Idea vei mukanaan siksi, että Tylypahkasta löytyy elokuvien ja kirjojen kautta niin paljon tarkkaan kuvailtuja yksityiskohtia,  joiden avulla olisi mahdollista rakentaa tarinaa jäljittelevä, tunnistettava rakennus. Lisäksi minua houkuttelee tarinan satumaisuus ja fantasiamaailma, jonka vuoksi on lupa rakennuksenkin kanssa tehdä luvallisia ylilyöntejä ja ideoida mitä mielikuvituksellisimpia viritelmiä. Huuto.netistä etsiskelin sopivaa kaappia, hyllyä tai kokonaisuutta, johon olisi voinut alkaa Tylypahkaa rakentaa. Yhdestä potentiaalisesta soittelin isäukolle, ja sain samalla hänetkin innostumaan. Hän tuttuun tapaansa totesi, että tuollaisenhan - paremmankin - nyt tekee itsekin.


Tästä lähdettiin. Piirsin hahmotelman siitä, millaisen linnan haluaisin, ja muutamaa viikkoa myöhemmin kotiseudulla käydessämme nikkaroitiin talo isäukon kanssa.


Talosta puuttuu tässä kohtaa alataso, joka on tarkoitus tuunata joulun pyhinä Pohjanmaan reissulla Lisäksi ylätasanteelle tulee linnan tornit ja kasvihuone. Rakennelmaan tulee myös kaksi lasiovea, jotta karvainen jälkikasvu pysyy poissa. Korkeutta talolla on nyt 155 cm, mutta alatason ja tornien kera kokonaisuudesta tulee reilu kaksimetrinen. Huonekorkeus on 25-35 cm kerroksesta riippuen. Asukkaiden korkeus tulee olemaan n. 13 cm, eli mittakaava olisi jotakin 1:14 (Hittavaislinnan ja Kotikolon mittasuhde on 1:18).


Talo on ollut puuvalmis jo reilun kuukauden, vaan mä en ole saanut mitään sisätiloihin tehtyä. Olen etsinyt netistä inspiraatiokuvia, ihastellut ja suunnitellut, vaan kynnys aloittaa on ollut tämän talon kanssa kova. Lienee johtuvan siitä, että tällä rakennuksella on kuitenkin todellinen esikuvansa. Silloin täytyy lopputuloksen kanssa olla vähän tarkempi verrattuna Hittavaislinnaan tai Kotikoloon, joiden kohdalla ei voi todeta, että eihän se näytä siltä miltä oikeasti pitäis näyttää. Tarkoitus ei ole, että tämä on oikeasti Tylypahkaa jäljittelevä, ja huoneiden kanssa aion villisti soveltaa, mutta tunnistettavuutta kuitenkin kaipaan. Dumbledoren toimistoa katsellessani haluan itsekin tunnistaa, kenen huoneesta on kyse.


Eilen sain innostuksen päälle, ja vietin linnan kanssa käytännössä katsoen koko päivän. Pinnoiltaan alkuun pääsivät sekä keskiosan portaikon kaksi alakerrosta, sekä toisen kerroksen huone, johon lattialuukkua vartioimaan tulee kolmipäinen koira. Lattialuukun alla on se huone, jossa Harry, Ron ja Hermione pelasivat velhoshakkia Viisasten kivi -tarinassa.


Keskiosaan tulee koko matkalle ensimmäisestä neljänteen kerrokseen porrasaula. Portaita tulee suuntaan ja toiseen, ja seinät tulevat täyttymään erilaisilla muotokuvilla ja maalauksilla.


Nyt muotokuvia on jo jonkin verran. Osa on tehty vanhoista kehyksistä, osa koruista, osa mehupurkkien korkeista, osa on muotoiltu massasta - ja kaikki maalattu kultaisella maalilla. Kaikki kehykset eivät ole ulkonäöllisesti ihan taiteen sääntöjen mukaisia, mutta ei se ole niin tarkkaa. Seinällä on jo tuttujakin hahmoja, niin Potter -elokuvista kuin vähän muualtakin. :)
Dumbledoren toimisto ei ole pinnoiltaan vielä valmis, mutta se on houkutellut esineistöltään eniten. Sytyketikuista askartelin kirjahyllyn, jonka maalasin mustaksi ja hioin kuluneeksi. Laatikoiden vetiminä on korvakorujen taustoja. Hyllystä tulee mahdollisimman täysi, mutta nyt siellä on vasta paperikääröjä, kirjoja, pulloja ja muutamia muita velhon tärkeitä tai vähemmän tärkeitä esineitä.


Perhoskuvajaisiin sain idean täältä.  Kyseinen sivusto oli kyllä muutenkin aivan aarreaitta inspiraatiota tähän teemaan etsiessä.


Dumbledoren hyllyllä on myös sukelluskypärä - tiedä sitten, miksi hän on moisen hyllylleen nostanut. Kypärä on itse asiassa ostettu akvaarioliikkeestä - kaikkialla tulee kiinnitettyä huomionsa näemmä minikokoiseen esineistöön. Alemmalla hylyllä on taikaliemien kannalta tärkeimmät rohdot, yrtit ja tarpeistot.Avoimesta laatikosta pullottaa pergamenttikääröjä.


Yhdellä hyllyllä on nahkakantisia kirjoja. Niitä tulee huoneeseen lattioille ja pöydille paljon lisää.


Lisäksi Dumbledoren toimistoon ovat tulossa nämä viritelmät. Inspiraatiokuvien kautta sovelsin huoneeseen sopivia viritelmiä hyödyntäen vanhan puretun herätyskellon osia, koruja ja helmiä.


Näissä lepakkokuvajaisissa on hyödynnetty mm. vanhoja rihkama- ja luokkasormuksia.


Tämä viritelmä syntyi pääosin kellon osista, vanhasta napista ja helmistä.Nahkakantisia kirjoja olen tehtaillut iltaisin televisiota katsellessa kymmenittäin. Sivuina näissä vanhan kirjan sivuja, ja kannet on tehty nahan jämäpaloista. Joidenkin kansiin liimasin lisäksi  vanhoja koruja.Hittavaislinnan valmistuttua kesken on nyt sitten kaksi projektia, Kotikolo ja Tylypahka. Mikäli haluat näiden etenemistä seurailla, pysyhän tutkalla. :)

7 kommenttia:

 1. Mahtavan mahtava!
  Vielä hienompia kuvia kuin ne, mitä lähetit tekstarilla.
  Oot sä vain melkoinen touhuaja, jännittäviä tauluja, ihanan houkuttavia kääröjä ja kaikenlaista kiehtovaa. Wau, pikkusikkonen!

  (En tiiä, mihin mun eka kommentti jäi...)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. T:n alruunat ovat vallan hienoja myös. Ehkä sekin innostuu? :)

   Poista
 2. Aivan huippuhienoja ideoita (taas)! En malta odottaa lisäkuvia :) -Minna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää on vienyt niin mukanaan, että lisäkuvia ei tarvitse pitkään odotella. :)

   Poista
 3. Upeaa! Alku näyttää tosi hienolta, jännityksellä ootan jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siinä vois olla sulle ja Iidallekin seuraava prokkis. Tai jos vaikka Walking Dead -henkinen miljöö....? ;)

   Poista