maanantai 30. joulukuuta 2013

Dumbledoren toimisto

 

Tänään olen into piukassa askarrellut Dumbledoren toimistoa. Valmis tämä ei vielä ole, sillä nurkasta puuttuu se allas, jonka kautta pääsee katsomaan muistoja (mikä lie nimeltään), ja lisäksi puuttuu ainakin ovet ja lamput. Vaan aika tavalla on jo esineistöä. Tunnistaisitko, kenen huushollista on kyse?


Seiniä mietin pitkään ja hartaasti, ja päädyin lopulta tumman ruskeaan tapettiin. Veivasin harmaan, valkoisen ja ruskean kiviseinän, harmaan tapetin ja vaalean tapetin välillä, ja päädyin sitten vähän yllättäenkin tähän. Vaan elokuvassakin tuo toimisto on tumma ja hämärä. Kattoon laitoin rapatun näköistä ruskeaa tapettia, ja lattian kohdalla päädyin vaaleaan puulattiaan.


Toimistossa on paljon kirjoja, niin hyllyssä, pöydällä kuin lattiallakin.



Pöydällä on kellon rattaista ja helmistä tehtyjä vempaimia.


 Takaseinällä on suuri hyllykkö, jossa on kaikenlaista mahdollista: kirjoja, pulloja, pergamentteja, kirjeitä, paketteja, kurpitsoja, lohikäärmeen munia, karttoja, kynttilöitä...



 

Elokuvassahan huoneessa on kaarevia kattopalkkeja, monenlaisia syvennyksiä, salaovia ja -komeroita, mutta tässä huoneen koko rajoitti mahdollisuuksia jossakin määrin, ja siksi lajitteluhattu on syvennyksen sijaan kehyksellisessä hyllyssä.



Pöydällä on kirjoja, ja löytyypä siitä myös Tom Valedron päiväkirja, jonka läpi Harry iski basiliskin hampaan.


Ihmeellisiä vempaimia Dombledorella riittää...


 

Kirpputorilta ostetut minikokoiset naamiot pääsivät Dumbledoren huoneen seinälle. Taustalla näkyy myös kehyksissä herra itse.

 

Jotain siis puuttuu tästä huoneesta vielä, mutta olen niin innoissani, että tämä toimisto alkaa olla tunnistettavissa. Muuten rakennus on alla näkyvässä vaiheessa. Alataso pienennettiin vanhasta pöydästä joulun pyhinä, ja se pitäisi nyt maalata. Osa huoneista on saanut jo seinä- ja lattiamateriaalia pintaansa, osaa vielä mietiskelen. Ulkoseiniä ei tässä näy, mutta ovat miltei valmiiksi "muuratut", samoin kuin linnan katto ja tornit. Torneista puuttuu katot, ovet ja ikkunat, samoin kuin tietysti kaikki parvekkeet, ylätason aidat, kasvihuone, ikkunapuut... Lista on loputon, mutta vauhtiin on päästy. :)

perjantai 27. joulukuuta 2013

Tylypahkan joulukukat


Mä en ole mikään lepääjä. Monille joulun pyhinä rentoutuminen tarkoittaa lepäämistä, tekemättömyyttä ja rauhoittumista. Mä en sellaista osaa. Mulle rentoutuminen tarkoittaa kaikenlaista näpertelyä ja nikkarointia suunnattoman innon vallassa. Ei lepäämistä, mutta rentoutumista sekin. Ja joulun pyhinä on hurjasti aikaa sellaiseen.


Jouluaaton iltana massailin. Sain siskon miehenkin innostettua muovailemaan fimosta Alruunoita Tylypahkan kasvihuoneeseen. Kasvit istutettiin minikokoisiin saviruukkuihin, multana toimi kahvinpurut ja lehtinä silkkikukan lehdet.


Fimosta muovailin Kalkaroksen taikaliemien ja -juomien luokkaan myös muutaman padan.


Kynttilöitä Tylypahkassa tarvitaan aina.


Sentin korkea pikkukäärme oli hankala kuvattava.


Punaista ja keltaista fimoa yhdistelemällä sain oranssia, josta muovailin kurpitsoja.


Sentin mittaiset pikkusienet päätyvät todennäköisesti Kalkaroksen luokkaan.


Kahdesta joulupallosta, valkoisista helmistä, tietokoneen kovalevyn moottorista, lyhyestä vieteristä, harpista, korusta sekä prikoista väsäsin Dumbledoren huoneeseen korkeudeltaan noin 12 senttisen virityksen. Isäukko muovaili fenixin.



Pullonkorkeista tein juhlasaliin tulipadat. Tulenliekit syntyivät pursottamalla kuumaliimaa kylmällä vedellä täytettiin kippoon, ja maalaamalla jähmettyneet suikerot oransseiksi.


Hippasen verran säälittävä matkalaukku syntyi peltirasiasta ja nahkapalasta.


Vaarikin innostui taas miniväserryksistä ja etsiskeli kaapeistaan pieniä pulloja, joihin liimailin etikettejä ja täytin erilaisilla taikaliemissä tarvittavilla tykötarpeilla.



Vanhasta kehyksestä, sulkakorviksista, pikkusälästä ja vanhasta peilistä syntyi Iseeviot -peili. Raaputtelin peilin takapintaa kuluneeksi niin, että sain taustalle näkymään himmeästi Potterin vanhemmat. Tekstissä ei ole mitään järkeä. Yritin kirjoittaa siihen elokuvan peilissä olevan, nurinpäin luettavan tekstin, vaan tila loppui kesken, ja teksti meni muutenkin vinoon. Vaan ihan sama. Muori sanoi aina, että kyllähän se tekijän kädenjälki täytyy näkyä. Se näkyy nyt tuossa säälittävässä tekstissä. :)



Muutamia luutia...


...taikasauvoja...


...ja Dumbledoren pöytä. 

Inspiroivaa viikonloppua sinulle! :)

sunnuntai 22. joulukuuta 2013

Linnan kiviseinien muurausta


 Olen miettinyt pääni puhki sen suhteen, millä saisin Tylypahkan ulkoseiniin kohtalaisen aidon näköisen kivetyksen. Vaikka sisäseinissä käytän paljon printtejä, en halua niitä ulkoseiniin. Materiaalin tulisi olla kestävä, mutta ei kuitenkaan hurjan painava, eli aidon liuskekivet olivat poissa laskuista. Jossakin kohtaa syntyi idea lattiamatto -kivetyksestä ja sitä lähdettiin miehen kanssa eilen kokeilemaan.


Jämälattiamatosta leikattiin eri muotoisia "kiviä", jotka liimattiin kiinni seinävaneriin. Sen jälkeen kivet saumattiin saumauslaastilla.  



Kuivuttua pestin ylimääräiset pois ja tättärätää: kiviseinä on valmis. 



Matto loppui valitettavasti kesken, joten emme saaneet valmiiksi kuin toisesta seinästä reilut puolet. Jämämattoa kuitenkin löytyy lisää kotipuolesta Pohjanmaalta, joten joulun aikaan pääsen leikkelemään lisää kiviä ja laatoittamaan talon valmiiksi joulun jälkeen kotiin palatessa.


Sisäseinissä ja lattioissa käytän pääasiassa tulosteita.


Jotain muutakin pientä on tullut taloon askarreltua. Värjäsin teellä tulostuspaperia vanhahtavaksi, ja tulostin siihen erilaisia kuvia netistä. Sain aikaiseksi karttoja, päivän profeetta -lehtiä ja kirjeitä. Tulostettavia Potter -printtejä löytyy paljon netistä. Koska ulkoseiniä väsätessä talo on pakko kääntää kyljelleen, joudun malttamaan edelleen sisätilojen kanssa. Mitään kalustoa tai esineistöä ei kannata vielä paikalleen laittaa, sillä vaikka ne liimaisikin kiinni, todennäköisesti irtoilevat ja hajoavat kuitenkin silloin, kun linna on käännettävä kyljelleen ulkoseiniä laatoittaessa.




Ilomielistä joulun aikaa sinulle!

keskiviikko 18. joulukuuta 2013

Projektina Tylypahka


Kotikolon lisäksi mulla on minipuuhissa työn alla Tylypahka. Kiinnostus tähän heräsi muutama kuukausi sitten. Tykkään kyllä Potter -kirjoista ja elokuvista, mutta en määrittelisi itseäni millään tavalla faniksi. Idea vei mukanaan siksi, että Tylypahkasta löytyy elokuvien ja kirjojen kautta niin paljon tarkkaan kuvailtuja yksityiskohtia,  joiden avulla olisi mahdollista rakentaa tarinaa jäljittelevä, tunnistettava rakennus. Lisäksi minua houkuttelee tarinan satumaisuus ja fantasiamaailma, jonka vuoksi on lupa rakennuksenkin kanssa tehdä luvallisia ylilyöntejä ja ideoida mitä mielikuvituksellisimpia viritelmiä. Huuto.netistä etsiskelin sopivaa kaappia, hyllyä tai kokonaisuutta, johon olisi voinut alkaa Tylypahkaa rakentaa. Yhdestä potentiaalisesta soittelin isäukolle, ja sain samalla hänetkin innostumaan. Hän tuttuun tapaansa totesi, että tuollaisenhan - paremmankin - nyt tekee itsekin.


Tästä lähdettiin. Piirsin hahmotelman siitä, millaisen linnan haluaisin, ja muutamaa viikkoa myöhemmin kotiseudulla käydessämme nikkaroitiin talo isäukon kanssa.


Talosta puuttuu tässä kohtaa alataso, joka on tarkoitus tuunata joulun pyhinä Pohjanmaan reissulla Lisäksi ylätasanteelle tulee linnan tornit ja kasvihuone. Rakennelmaan tulee myös kaksi lasiovea, jotta karvainen jälkikasvu pysyy poissa. Korkeutta talolla on nyt 155 cm, mutta alatason ja tornien kera kokonaisuudesta tulee reilu kaksimetrinen. Huonekorkeus on 25-35 cm kerroksesta riippuen. Asukkaiden korkeus tulee olemaan n. 13 cm, eli mittakaava olisi jotakin 1:14 (Hittavaislinnan ja Kotikolon mittasuhde on 1:18).


Talo on ollut puuvalmis jo reilun kuukauden, vaan mä en ole saanut mitään sisätiloihin tehtyä. Olen etsinyt netistä inspiraatiokuvia, ihastellut ja suunnitellut, vaan kynnys aloittaa on ollut tämän talon kanssa kova. Lienee johtuvan siitä, että tällä rakennuksella on kuitenkin todellinen esikuvansa. Silloin täytyy lopputuloksen kanssa olla vähän tarkempi verrattuna Hittavaislinnaan tai Kotikoloon, joiden kohdalla ei voi todeta, että eihän se näytä siltä miltä oikeasti pitäis näyttää. Tarkoitus ei ole, että tämä on oikeasti Tylypahkaa jäljittelevä, ja huoneiden kanssa aion villisti soveltaa, mutta tunnistettavuutta kuitenkin kaipaan. Dumbledoren toimistoa katsellessani haluan itsekin tunnistaa, kenen huoneesta on kyse.


Eilen sain innostuksen päälle, ja vietin linnan kanssa käytännössä katsoen koko päivän. Pinnoiltaan alkuun pääsivät sekä keskiosan portaikon kaksi alakerrosta, sekä toisen kerroksen huone, johon lattialuukkua vartioimaan tulee kolmipäinen koira. Lattialuukun alla on se huone, jossa Harry, Ron ja Hermione pelasivat velhoshakkia Viisasten kivi -tarinassa.


Keskiosaan tulee koko matkalle ensimmäisestä neljänteen kerrokseen porrasaula. Portaita tulee suuntaan ja toiseen, ja seinät tulevat täyttymään erilaisilla muotokuvilla ja maalauksilla.


Nyt muotokuvia on jo jonkin verran. Osa on tehty vanhoista kehyksistä, osa koruista, osa mehupurkkien korkeista, osa on muotoiltu massasta - ja kaikki maalattu kultaisella maalilla. Kaikki kehykset eivät ole ulkonäöllisesti ihan taiteen sääntöjen mukaisia, mutta ei se ole niin tarkkaa. Seinällä on jo tuttujakin hahmoja, niin Potter -elokuvista kuin vähän muualtakin. :)




Dumbledoren toimisto ei ole pinnoiltaan vielä valmis, mutta se on houkutellut esineistöltään eniten. Sytyketikuista askartelin kirjahyllyn, jonka maalasin mustaksi ja hioin kuluneeksi. Laatikoiden vetiminä on korvakorujen taustoja. Hyllystä tulee mahdollisimman täysi, mutta nyt siellä on vasta paperikääröjä, kirjoja, pulloja ja muutamia muita velhon tärkeitä tai vähemmän tärkeitä esineitä.


Perhoskuvajaisiin sain idean täältä.  Kyseinen sivusto oli kyllä muutenkin aivan aarreaitta inspiraatiota tähän teemaan etsiessä.


Dumbledoren hyllyllä on myös sukelluskypärä - tiedä sitten, miksi hän on moisen hyllylleen nostanut. Kypärä on itse asiassa ostettu akvaarioliikkeestä - kaikkialla tulee kiinnitettyä huomionsa näemmä minikokoiseen esineistöön. Alemmalla hylyllä on taikaliemien kannalta tärkeimmät rohdot, yrtit ja tarpeistot.



Avoimesta laatikosta pullottaa pergamenttikääröjä.


Yhdellä hyllyllä on nahkakantisia kirjoja. Niitä tulee huoneeseen lattioille ja pöydille paljon lisää.


Lisäksi Dumbledoren toimistoon ovat tulossa nämä viritelmät. Inspiraatiokuvien kautta sovelsin huoneeseen sopivia viritelmiä hyödyntäen vanhan puretun herätyskellon osia, koruja ja helmiä.


Näissä lepakkokuvajaisissa on hyödynnetty mm. vanhoja rihkama- ja luokkasormuksia.


Tämä viritelmä syntyi pääosin kellon osista, vanhasta napista ja helmistä.



Nahkakantisia kirjoja olen tehtaillut iltaisin televisiota katsellessa kymmenittäin. Sivuina näissä vanhan kirjan sivuja, ja kannet on tehty nahan jämäpaloista. Joidenkin kansiin liimasin lisäksi  vanhoja koruja.



Hittavaislinnan valmistuttua kesken on nyt sitten kaksi projektia, Kotikolo ja Tylypahka. Mikäli haluat näiden etenemistä seurailla, pysyhän tutkalla. :)